A hidrofor tartály használata kíméli a szivattyút

Hidrofor tartály
Hidrofor tartály

Az öntözőrendszerekben sokszor nagy különbségek vannak, kapacitás és kialakítás szempontjából, de mindegyik rendszer azonosan működik, hiszen a vízigényt a szivattyú biztosítja. Az öntözőrendszer helyes működéséhez szükség van a víz állandó nyomására.

Ezt a hidrofor tartály beiktatásával lehet megoldani, ami arra hivatott, hogy a rendszerben állandó nyomást hozzon létre. A hidrofor tartályt úgy kell elképzelni, mint egy puffer tartályt, ami egy elasztikus membrán használatával, állandó nyomáson tartja a víz-levegő közeget.

Ha a rendszerben levő víz nyomása nagyobb, mint a hidrofor tartályban levő levegő nyomása, a membrán megnyúlik, a levegő pedig összepréselődik. A szivattyú addig működik, amíg a kívánt nyomást eléri a rendszer. A szivattyú kikapcsolása után, a rendszerben a nyomást a sűrített levegő nyomása pótolja, az elasztikus membránon keresztül. Amikor a nyomás a megszabott alsó határra érkezik, akkor a szivattyú bekapcsolására van igény ismét. A hidrofor tartály használata kíméli a szivattyúkat, hiszen minden ki-bekapcsolásnál elektromos sokkot kap a motor.