Bizonyos árucikkek előállítása nem is annyira egyszerű, mint ahogyan sokan képzelik. A kávé, amíg a fogyasztók csészéjébe kerül, addig egy hosszú procedúrán megy keresztül. Az első és a legfontosabb az a termesztés, hiszen ekkor dől el, hogy milyen minőségűek lesznek a szemek.
Ha a cserjék termése kezd beérni, akkor ezt kézzel gyűjtik be és mivel az összes szem nem egyszerre válik pirossá, így ezeket ki kell válogatni, ami pedig zöld, annak még érésre van szüksége. A kávé szemeit a szüret után megfelelő eljárással tisztítják és ezt követően érlelik, mivel a babokat egyáltalán nem lehet nyersen tárolni, a megromlás veszélye miatt.
Talán azt sokan nem tudják, de az általunk ismert szemet egy húsréteg veszi körül, amit különféle módszerekkel választanak le. A kávé feldolgozásának utolsó fázisa az a pörkölés és tulajdonképpen ekkor válik igazán világossá, hogy a termés milyen aromával és illattal rendelkezik. A kávé előállítása tulajdonképpen nem is annyira könnyű, ezért is éri meg az árát.