A szemes kávé hosszabb ideig őrzi meg frissességét

Szemes kávé
Szemes kávé

Vásárlás során néha komoly döntéseket kell meghozzunk. Bár lehet, hogy elsőre nem tűnik jelentősnek, de az is fontos kérdés, hogy az őrölt vagy a szemes kávé a jobb választás. A válasz nem mindig egyszerű. Ismerjük az előnyeit az őrölt kávénak.

Használatával könnyű elkészíteni a reggeli koffeinbombát, hiszen csak beletesszük a kávéfőzőbe és megvárjuk, míg kész lesz. A szemes kávét még előtte meg kell darálni, ami reggel elég macerás lehet, főleg, ha a család többi tagja még alszik.

Azonban ma már vannak olyan kávéfőzők is, amelyekbe a szemes kávé is felhasználható, mivel az megfelelő méretűre őröli pillanatok alatt, mielőtt elkészítené az italt. Az egész kávébabok sokkal tovább megőrzik frissességüket, és ezáltal az elkészült kávéital is gazdagabb aromával rendelkezik.

A kávészemekben található vegyületek ugyanis rendkívül könnyen reakcióba lépnek a levegő oxigénjével, és ezáltal elveszítik jellegzetességeiket. Az őrölt kávé nagyobb felületen érintkezik a levegővel, mint a szemes kávé, ezért ez a folyamat gyorsabban végbe megy benne.