Az egészségügyi intézmények színvonala

Egészségügyi intézmények az országban
Egészségügyi intézmények az országban

Az egészségügy színvonala és ellátottsága igencsak fontos jelentőséggel bír, hiszen ez biztosítja a lakosság jólétet illetve egészségének fenntartását. Azonban a beszámolások szerint nem túl rózsás a helyzet, ugyanis az igencsak romlásban lévő gazdasági helyzetnek köszönhetően, csökkennek a pénzügyi tartalékok és a finanszírozási források az egészségügyi intézményekben. Mellesleg, egyre nagyobb a szakemberhiány mértéke is, ami igencsak súlyos következményeket okozhat.

Ennek tekintetben romlik a betegellátás minőségének színvonala, ami nem túl ígéretes a jövőre nézve. Úgy vélik, hogy az elmúlt időszakban, vagyis az utóbbi félévben nagymértékben romlott és meglehetősen a mélypontjára süllyedt az egészségügy, illetve az egészségügyi intézmények társadalmi szintű megbecsülése. Ugyancsak romlott az intézményekhez történő hozzáférés lehetősége, illetve egyre inkább növekedett a várólistás emberek és a panaszügyek száma is. Sőt, arról is beszámoltak, hogy a peres ügyek száma is növekedett, ami nem vet túlságosan jó fényt a magyar egészségügyre.

Az intézmények jelentős része eladósodott, négy kórházból csupán egyről mondható el az a tényező, hogy nyereségesen működik. Sőt, azt is megállapították, hogy az egészségügyi ellátás színvonala is csökkent, ami nem igazán meglepő az instabil és kedvezőtlen gazdasági helyzet közepette. Azonban a szakszemélyzeti ellátottság rossz színvonala mindenképp elgondolkodtató, hiszen ennek számos nem túlságosan kedvező következményei is lehetnek, ami persze tovább rombolja az egészségügyet.