A csepegtető öntözés hasznos a kiskertekben

Csepegtető öntözés

A kertek, szántóföldek és egyéb területek öntözése eltérő megoldást igényel. A piacon mindenre kapunk megfelelő eszközöket, de vegyük most számba a leginkább konyhakertekben használatos csepegtető öntözés rendszerét! A hatékony módszer lényege, hogy a víz és adott esetben a hozzáadott tápanyagok fokozatosan, közvetlenül a növények gyökereihez jutnak, direkt módon táplálva azokat.

A csepegtető öntözés nagyon hatékony és biztonságos alternatíva a kimagasló terméshozam elérésére. Kiépítése viszonylag alacsony költséggel jár, főleg, ha már megvan a vízforrásunk. Egy családi ház kis konyhakertjébe telepített rendszer, akár egy nyár alatt megtérülhet a megnövekedett termés eszmei értékét is figyelembe véve.

A csepegtető öntözés lelke a csepegető cső vagy szalag, amely megfelelő nyomás alatt adagokban, lassan, de tulajdonképpen folyamatosan nedvesen tartja a talajt. Létezik földalatti kivitel is, amely néhány centivel a föld alá ásva, a palánták töve mellett elhaladva locsolja a gyökérzetet. Ez egy kicsit drágább megoldás, viszont tartósabb a megerősített csöveknek köszönhetően.