A párásító több fajtája

Párásító készülék
Párásító készülék

Biztosan sokszor hallotta már, hogy nem jó, ha túl nedves a levegő otthonában, hiszen ennek következménye lehet a penész megjelenése, ugyanakkor a túl száraz levegő is elkerülendő. Amennyiben otthonában túlságosan is száraz a levegő, fontos beszerezni egy párásító készüléket. Különben könnyedén kiszáradhat az orr, a nyálkahártya, de még a fából készült bútorok és burkolatok is.

A nyálkahártya kiszáradása következtében csökken az oxigén felvétel, a különféle fertőzésekkel szembeni védelem is lecsökken és akár még allergiát is kiválthat. A megfelelő páratartalom körülbelül 40-60 % között mozog, ennél alacsonyabb értéknél beszélhetünk száraz levegőről, a magasabb értéknél pedig nedves levegőről.

A párásítók között megkülönböztethetjük a meleg és a hideg párásítókat. A meleg párásítók a vizet gőzzé alakítják át, míg a hideg párásítók között megtaláljuk a ventilátorost, amely beszívja, a levegőt benedvesíti, majd vissza fújja azt, és az ultrahangosat, amely a vizet mikroszkopikus cseppekké porlassza, és fehér ködfelhőt fúj.