A vörösáfonya elterjedése és felhasználása

Vörösáfonya

A gyümölcsök is igen értékes kiegészítői lehetnek az étrendünknek, ezért nem szabad mellőznünk ezeket. A vörösáfonya sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért igen hasznos hozzávalója lehet az ételeinknek. Antioxidáns tartalma miatt, védelmet jelent a szervezet számára a szabadgyökök ellen.

A méregtelenítő szerepe jelentős és gyulladáscsökkentő hatását szintén régóta ismerjük. Véd a fertőzések ellen is. A vörösáfonya a hegyi fenyvesekben él. Őshazája Észak-Amerika, de Európa északi részén és a Kárpát-medence fenyveseiben is megtalálható.

Főleg nyersen érdemes fogyasztani, de az áfonyából készült lekvár is sok tápanyagot tartalmaz. Készíthetünk belőle mártásokat a vad húsokhoz, de müzlikbe és süteményekbe keverve is fogyasztható.

Az aszalt vörösáfonya is rengeteg értékes tápanyagot megőriz, ráadásul így könnyebben tartósítható, ezért sokan alkalmazzák ezt a módszert. Már szinte minden élelmiszer áruházban megvásárolható az aszalt vörösáfonya és az internetes áruházakból szintén megrendelhető.