A különféle sütéshez és főzéshez felhasznált olajok sokfélék lehetnek. A leghíresebb és legtöbbet alkalmazott olaj az étolaj, ami általában napraforgóból készül. A hidegen sajtolt olaj kizárólag vízzel történő átmosással és ülepítéssel kerül legyártásra. A hipermarketek polcai előtt gyakran áll tanácstalanul az ember, hogy mit kellene választania, melyik olaj lenne számára a legtökéletesebb, mivel valóban számtalan változata létezik. Az egyik fő megközelítési módja a sajtolás hőmérséklete. Ezek alapján létezik hidegen és melegen sajtolt olaj.
Történelmileg igen közel áll egymáshoz a gasztronómia és az olajok kialakulása, mivel régen is valamilyen állait zsiradékkal főztek. Aztán több évtizeddel ezelőtt, amikor megjelentek a növényei eredetű olajok, kiderült, hogy az állati zsírok már nem annyira egészségesek és nem is tartalmaznak annyi ásványi anyagot, mint a növényi eredetű változatok. A hidegen sajtolt olaj egészséges és védi a belső szerveket. A rengeteg zsír azonban megemeli a koleszterinszintet és súlyos érelzáródással járó betegségek forrása lehet. A növényi eredetű olívaolaj vagy tökmagolaj jótékony hatásokkal bírnak.